Kedvezményezett neve: Bana Község Önkormányzata
Projekt címe: Háziorvosi és védőnői szolgálat kialakítása Banán
Projekt azonosító száma: TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00002
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.03.31.
A támogatás összege: 23 000 000,-Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tartalmának bemutatása:
Bana Község Önkormányzata 23 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el, az egészségügyi alapellátásnak helyet biztosító rendelő épület felújítására. Bana községben a település lakossága számára az egészségügyi alapellátások körében gyermek és háziorvosi vegyes, valamint védőnői ellátás áll rendelkezésre. A projekt megvalósításának indoka az volt, hogy a két ellátás biztosítása két külön rendelőben történik, mindkét rendelőhöz szolgálati lakás is kapcsolódik. Mindkét épület leromlott állapotban van, fenntartási költségük magas, különálló épületben történő üzemeltetésük nem költséghatékony.
A település önkormányzatának ezért azt tervezte, hogy a két alapellátást egy épületbe integrálja és az egyik ingatlant kiváltja. Ehhez azonban szükség volt a védőnői rendelő épület fejlesztésére, a szolgálati lakás átalakítására és itt a háziorvosi rendelő kialakítására. A fejlesztést követően egy jól felszerelt, korszerű rendelő jön létre, ami az alapfeltétele a jó minőségű alapellátásnak, illetve a háziorvosi praxis és a védőnői ellátás folyamatos betöltöttségének.
A projekt keretében tehát a gyermek és háziorvosi, valamint a védőnői ellátás fejlesztése történt meg, amely döntően az ellátásnak helyet biztosító rendelőépület és szolgálati lakás felújítását, belső átalakítását, energetikai korszerűsítését, valamint akadálymentesítését foglalta magában.
A pályázati támogatás segítségével megvalósított műszaki tartalom a következő volt:
  • külső falak hőszigetelése
  • külső nyílászárók cseréje
  • vasalt aljzatburkolat és talajnedvesség elleni szigetelés készítése
  • fűtési rendszer cseréje, korszerű kondenzációs kazán beépítése
    A belső átalakítások során a szolgálati lakás méretének csökkentésével új háziorvosi rendelő kialakítására került sor a hatékonyabb ellátás érdekében. Ebben váróterem, külön orvosi és asszisztensi helyiség, külön nemű vizesblokk és akadálymentes WC került kialakításra. Végül pedig megvalósult az épület projektarányos akadálymentesítése a vonatkozó előírásoknak megfelelően.
    A projekt eredménye egy a XXI. századi követelményeknek és a lakossági igényeknek megfelelő korszerű rendelő épület létrehozása.